Subleasing

      In afaceri, aproape in toate domeniile este necesara prezenta intermediarilor. In domeniul leasingului, acesta poarta denumirea de subleasing. Prin subleasing, obiectul de leasing este dat in leasing utilizatorului de catre o firma de leasing, care la randul ei a incheiat un contract de leasing in calitate de utilizator, cu o alta firma de leasing si are acordul acesteia pentru operatiune. Evident, toate acesta se produc numai cu participarea si acordul primului locator si este posibil numai prin intermediul unei societati care are dreptul de a practica sistemul de leasing.

      Avantajele acestui tip de leasing se impart intre societati de leasing, prima firma de leasing este favorizata din punctul de vedere al refinantarii iar a doua beneficiaza de avantajul impartirii riscurilor.

      In Romania se practica combinatia subleasing cu leasingul de import, adica o societate de leasing rezident roman poate lua in leasing de la o societate de leasing persoana juridida nerezidenta in Romania, cu scopul de a livra in sistem leasing unui Utilizator rezident roman. Aceasta structura are numeroase avantaje.

      Avantajul firmei de leasing straine consta in aceea ca societatea de leasing romana acorda o garantie mult mai mare decat o firma romana necunoscuta, iar avantajul firmei de leasing romane este ca obtine o sursa de refinantare mai ieftina. Firma de leasing romana poate accepta ca garantie, de exemplu un imobil, ceea ce reprezinta o siguranta mai mare, iar pentru firma de leasing straina acceptarea acestei garantii este greoaie, costisitoare si de multe ori inacceptabila.

      Este de mentionat ca in prezent legislatia romana nu contine prevederi specifice referitoare la toate formele de leasing enumerate mai sus.


© 2003-2008 Diamant 2000 v5. Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii - Harta site - Parteneri