Investitii pe piata de capital

Investitia in actiuni


Actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt cele mai populare plasamente pe piata de capital deoarece acestea reprezinta un echilibru optim intre riscul si castigul potential a fi obtinut. Actiunile sunt titluri ce reprezinta o fractiune din capitalul social al unei companii.

Cele mai intalnite tipuri de actiuni sunt actiunile comune si actiunile preferentiale. Actiunile societatilor tranzactionate la BVB sunt actiuni comune.

Actiunile comune confera titularului urmatoarele drepturi: drept de proprietate asupra patrimoniului companiei proportional cu numarul de actiuni detinute, dreptul de a fi informati cu privire la activitatea companiei, drept de vot in Adunarea Generala a Actionarilor si dreptul de a incasa dividende daca societatea incheie exercitiul financiar anual cu profit si in AGA se hotaraste repartizarea de dividende.

Actiunile au o valoare nominala egala cu suma pe care ele o reprezinta in capitalul social al companiei.

Potentialul investitor, inainte de a cumpara actiuni intr-o societate trebuie sa se informeze cu privire la domeniul in care aceasta activeaza, structura actionariatului, performantele financiare, cadrul legislativ.

Castigurile din investitiile in actiuni se obtin, in general, din cresterea pretului la Bursa al actiunilor cumparate cat si din dividendele incasate. Pretul de tranzactionare al actiunilor poate fi influentat de o larga gama de factori: evolutia generala a economiei si a pietei de capital, stirile oficiale transmise de companie cu privire la patrunderea pe noi piete zonale, investitii, modificarea structurii actionarilor semnificativi, profiturile obtinute, etc., estimarile analistilor, articole de presa, semnale de analiza tehnica, etc.

Investitia in instrumente financiare derivate


Un produs derivat este un instrument financiar a carui valoare depinde de pretul unui alt bun (activ financiar, marfa, valuta, rata dobanzii), denumit activ suport. Caracteristica principala a produselor derivate este ca valoarea acestora nu este data doar de atributele specifice fiecarui instrument dar si de activul suport pe baza caruia se formeaza produsul derivat.

La Bursa de Valori Bucuresti se pot tranzactiona contracte futures care au ca activ suport: indici bursieri, actiuni listate pe piata reglementata la vedere administrata de catre BVB si cursuri de schimb valutar. Printr-un contract futures se intelege un acord contractual ferm intre un cumparator si un vanzator pentru un activ determinat, la o data fixa in viitor.

Contractele futures sunt instrumente financiare derivate tranzactionate exclusiv pe o piata bursiera reglementata. Contractul futures reprezinta obligatia de a cumpara sau de a vinde un activ suport la un pret si o cantitate negociate la momentul incheierii tranzactiei ("astazi"), urmand ca livrarea si plata activului suport sa se efectueze la data scadentei ("in viitor").

La data scadentei decontarea instrumentului financiar derivat se face fie prin livrarea activului suport, daca acesta este o marfa si plata pretului stabilit la momentul tranzactiei, fie prin plata/incasarea diferentei dintre pretul contractului futures si pretul activului suport.

Obligatiile de cumparare/vanzare asumate prin tranzactioarea contractelor futures pot fi anulate inainte de data scadentei prin efectuarea unei tranzactii de sens contrar de vanzare/cumparare.

Cum puteti deveni investitor ?


Orice persoana fizica romana sau straina care a implinit 18 ani poate cumpara si vinde pe piata de capital actiuni si alte instrumente financiare.

In acest scop trebuie sa:
  • semnati un contractul de servicii de investitii financiare
  • alimentati contul cu numerar/instrumente financiare, in scopul efectuarii tranzactiilor

Documentele necesare sunt


  • Pentru clienti persoane fizice

  • actul de identitate

  • Pentru clienti persoane juridice

  • actele societatii (statut, certificat de inregistrare la Registrul Comertului, certificat constatator eliberat de Registrul Comertului, imputernicire in cazul in care persoana care actioneaza in numele societatii nu este reprezentantul legal, copie act identitate pentru imputernicit/reprezentant)

Avantajele investitorului


Investitiile pe piata de capital in actiuni si alte tipuri de instrumente financiare tranzactionate, ofera posibilitatea diversificarii veniturilor si a plasarii economiilor in conditii mai bune decat la banca, sau in valuta.

Avantajele investitiilor in actiuni


  • puteti cumpara actiuni ale unor companii de prestigiu si incasa anual dividende
  • puteti tranzactiona actiuni pe care sa le cumparati atunci cand considerati ca pretul lor a scazut sub valoarea reala pentru ca apoi sa le vindeti cand pretul acestora creste, incasand astfel profitul reprezentat de diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare
  • puteti investi in companii despre care se stie ca in mod traditional fac majorari de capital si astfel veti primi actiuni gratuite sau drepturi de subscriere pe care ulterior le puteti vinde pe piata realizand astfel un castig.

Avantajele investitiilor in instrumente derivate sunt

  • instrumentele derivate pot fi utilizate pentru obtinerea de profit pe baza diferentei dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare al instrumentului derivat
  • prin intermediul acestor produse va puteti proteja investitiile prin hedging
  • posibilitatea de a vinde un activ fara ca acesta sa fie cumparat sau detinut in prealabil
  • posibilitatea de a realiza profit atat pe cresteri cat si pe scaderi de pret
  • este instrumentul ideal pentru cei care detin portofolii de actiuni si doresc sa le mentina valoarea in perioadele de declin ale pietei.

© 2003-2008 Diamant 2000 v5. Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii - Harta site - Parteneri